….co nám čechům cpou všechno do potravin. Asi je přestanete jíst. Ano znovu a opět platí, „tráví nás tady jako krysy“. Jinak se to slušně už nedá říci…..

Rozdíly mezi potravinami vyrobenými pro Česko a Německo existují

2.7.2015
Mezi spotřebiteli mají někteří jasno – potraviny vyráběné pro Českou republiku jsou jiné než třeba pro Německo. Jak je to ve skutečnosti, zjišťoval tým odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické. U některých potravin a nápojů rozdíly skutečně prokázal.
Testováno bylo celkem 24 výrobků, od limonád až po lančmít, které se v Česku a Německu prodávají pod stejnými značkami a pocházejí vždy od jednoho výrobce. Test iniciovala europoslankyně Olga Sehnalová, která se zabývá spotřebitelskou problematikou. Složení osmi výrobků určených pro německý trh se výrazně lišilo od těch určených pro Česko. Jedním z nejmarkantnějších příkladů je Luncheon Meat Tulip, který byl v Německu vyroben z vepřového masa a v České republice ze strojně odděleného drůbežího separátu. Rybí prsty Iglo určené pro český trh pak měly o 7 % nižší obsah masa.
Limonády Pepsi Cola a Sprite byly v Německu slazené cukrem, v ČR fruktózovo-glukózovým sirupem. Česká Sprite navíc oproti německé obsahovala sladidla aspartam a acesulfam. Stejný rozdíl ve sladidlech byl i v ledovém čaji Nestea Ice Tea lemon, česká varianta navíc obsahovala o 40 % méně čajové složky. Třeba káva Jacobs Krönung měla v ČR o třetinu více kofeinu.

Rozdíly byly i v dalších výrobcích. Německý jogurt Danone byl barvený červenou řepu, český karmínem a koncentrátem z mrkve. V obou případech se ale jednalo o přírodní barviva. Český jogurt také obsahoval o něco méně tuku. Méně tučná byla i česká Rama, která se v německé variantě prodává jako sedmdesáti procentní tuk, česká má však pouze 60 % tuku.

Součástí testování bylo i senzorické hodnocení, v němž odborníci při slepém testu určovali, který z výrobků by preferovali. Nelze říci, že by preference směřovaly výlučně k výrobkům prodávaným v Německu. Mezi limonádami s rozdílnými sladidly, kávou a lančmítem dopadly preference nerozhodně. Český jogurt Danone pak dokonce vyhlásili za chutnější. Souboj chutí prohrály pouze margarín, rybí prsty a ledový čaj.
Z výrobků, které by měly být složením obdobné, jako chutnější vyšly české jahodové marmelády Schwartau či pomerančové džusy Pfanner, na německé straně pak u hodnotících vyhrály párky Meica a borůvkové jogurty Mueller. U zbylých výrobků pak byly preference srovnatelné.
Výrobci rozdíly u potravin nevyvracejí, většinou se však odvolávají na to, že se snaží vyhovět cenové a chuťové preferenci spotřebitelů. Danone se také rozdíl v tučnosti jogurtů pokusilo vysvětlit rozdílnou stravou krav, z jejichž mléka je jogurt vyroben. To je však z hlediska výrobního procesu vyloučeno. Výrobce limonád pak ve svém vysvětlení tvrdil, že jeho výrobek sice obsahuje méně cukru, je však o to zdravější a s méně kaloriemi.