Káva opět pod mikroskopem z jiné pozice. Pijte kávu minimálně tři krát denně

…..poslední dobou se objevilo mnoho článků o kávě, jak je pro člověka prospěšná. Ano, je tomu tak. Proto doporučuji staré články o kávě, najdete je v rubrice zdraví, dobře prostudovat…..

01:54

Šálek kávy prodlouží život až o devět minut, zlepší imunitu i fungování jater, tvrdí vědci

Až tři kávy denně prodlužují život a snižují riziko předčasného úmrtí kvůli nemocem trávicího ústrojí a oběhového systému. Tak by se dala shrnout rozsáhlá studie londýnských a kalifornských vědců o konzumaci kávy. Oblíbený nahořklý mok totiž obsahuje antioxidanty a další fenolické sloučeniny podporující zdravý život.
Doporučujeme

Espresso, cappuccino, latté nebo cold brew. Káva patří celosvětově mezi nejoblíbenější nápoje a nové studie výzkumníků z londýnské Imperial College a americké University of Southern California ukazují, že její pití může prodloužit život.

Výsledky prozatím největšího výzkumu o pití kávy ukazují, že jeden šálek denně snižuje riziko předčasného úmrtí způsobené různými faktory včetně nemocí oběhového systému nebo trávicího traktu. O studii informoval britský deník The Telegraph.

Hrnek denně prodlužuje život mužů o devět minut

Podle profesora Davida Spiegelhaltera z Cambridgské univerzity ze studie vyplývá, že hrnek nahořklého moku prodlužuje život muže v průměru o devět minut a život ženy v průměru o tři minuty.

reklama

Autoři rozsáhlé studie z Imperial College a University of Southern California uvádí, že ochranný efekt je dán obsahem antioxidantů a látek zlepšujících zdraví. Ty bojují jednak proti inzulinové rezistenci, ale tlumí také záněty a zlepšují funkci jater.

„Káva obsahuje mnoho antioxidantů a fenolických sloučenin, které hrají důležitou roli při prevenci rakoviny. Ačkoliv tato studie nevykazuje příčinnou souvislost nebo neukazuje na to, které chemické látky v kávě mohou mít tento ‚elixírový efekt‘, je jasné, že káva může být zařazena do zdravého stravování,“ uvedla k tomu Veronica Setiawanová, asistentka profesora z jihokalifornské univerzity.

Výzkumníci analyzovali data od více než půl milionu lidí ve věku od pětatřiceti let celkem z deseti evropských zemí, mezi nimi byla Velká Británie, Francie, Dánsko a Itálie. Po šestnácti letech sledování zemřelo více než 42 tisíc lidí na různé nemoci včetně rakoviny, nemocí oběhové soustavy, srdečního selhání a mrtvice.

S ohledem na životní styl zahrnující stravu nebo kouření vědci přišli na to, že skupina s nejvyšší spotřebou kávy vykazovala nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu nepili. Spotřeba kávy snížila riziko úmrtí způsobené nemocemi trávícího traktu u mužů o 51 procent a u žen o 40 procent.

Káva pro lepší den i játra

„Zjistili jsme, že vyšší spotřeba kávy byla spojena s nižším rizikem úmrtí z jakékoliv příčiny. Specificky byla nižší u smrti následkem nemocí oběhového systému a onemocnění trávícího ústrojí,“ uvedl vedoucí výzkumu Marc Gunter z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).

Zúčastnění vědci také přišli na to, že pití kávy podporuje lepší fungování jater a zlepšuje imunitu. „Naše výsledky dokazují, že umírněné pití kávy – kolem tří šálků denně -, není zdraví škodlivé a zahrnutí kávy do stravování naopak může být přínosné,“ dodal Gunter.

Již předchozí studie prokázaly, že pití kávy je spojeno se snížením rizika několika typů rakoviny, cukrovky, onemocnění jater, Parkinsonovou chorobou a dalšími chronickými onemocněními. Vědci by nyní chtěli dále pokračovat v detailnějším zkoumání těch sloučenin, které se podílejí na zlepšení zdraví.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v loňském roce vyňala kávu ze seznamu karcinogenů a uvedla, že naopak může snížit riziko rakoviny jater a dělohy.

Přestože z anglo-americké studie vyplynuly pozitivní výsledky, některé vědce o prospěšnosti kávy nepřesvědčila. Mezi ně patří například profesor Naveed Sattar z univerzity v Glasgow.

„Je to velmi dobrá studie, napsaná skvělou skupinou, ale její výsledky mě nepřimějí k tomu, abych začal pít kávu, nebo abych ji doporučoval lidem jako prostředek, jak snížit riziko srdečních onemocnění,“ uvedl Sattar.

Podívejte se: Umělec dělá reprodukci obrazů do mléčné pěny.

Jihokorejský barista Lee Kang-Bin se stal slavným díky reprodukcím obrazů do mléčné pěny.
Zdroj (1)

Mohlo by se vám líbit...

komentáře 2

  1. julius napsal:

    😀 Me to pripada jak reklama za sociku. Take kdyz bylo hodne zeli tak ihned byla reklama zeli je zdrave a kdyz zeli doslo uz se nasel nejaky vedec mudrc co to dementoval. 😀 Ja chlastam Kavu kazdy den ale pravou nemletou tu nemohou totiz zas tolik michat s cihlama. Nebylo vam totiz divne ze mleta kava je podstatne lacinejsi nez nemleta?? Tak se ptejte proc asi 😀 Navic mleta kava ma byt pomalu mleta a mleta pred konzumaci aby se udrzelo aroma a oleje. Jinak vycpi do nekolika minut a pak uz jto je jen hmota. A nepiju zadne ty hnusy co prodavaji v tech kelimkach takove ty naboje ci jak tomu rikaji. To jsou jedy. Kupte si kavu arabiku nemletou. Pekne si ji doma v rucnim mlynku namelte a zalijte dvakrat. Tak je to spravne. Lze ji dat i do nekterych prekapavacu ale tak opatrne. Pak prekapavana muzet mit hustou penu a ma silne aroma. Opatrne tato kava je silna a nepusobi kyselost zaludku.

    • .lak napsal:

      Věru, fakt jsem si říkal proč se mi ta káva s kilového pytle zdá tak červená jako antuka a je to totéž, patrně se navážou účiné látky do jemně mleté keramiky a kouzlo bude fuč.. To že dávali cihlu do papriky je jasné a patrně to bude i zájem ziskovců v kafi. Nicméně cihla je pálená hlína a jedovatá tedy nebude. Faktem čerstvě namletá je úplně o něčem jiném a potom se bude každému co dí namletou zdát cihlou. Jdu vychytat net asi heuréku. Díky. Zelená káva dělá prý hubnutí a při trošce hledání jde i najít cena.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *