Průlomové prohlášení Trumpa k zahraniční politice USA

Trump oznámil novou americkou strategii pro Afghánistán. Zástupci expertní skupiny a organizace dojednali nový přístup.

Washington už nebude informovat o velikosti vojenského kontingentu v Afghánistánu a oznámí plány na začátek nebo konec vojenských operací a americká armáda se nyní bude soustředit na boj proti terorismu. To je podstata nové americké strategie pro Afghánistán, kterou představil prezident Donald Trump v pondělí večer v Arlingtonu ve Virginii.

Podle vojenského velitele amerického velení, důsledky náhlého odvolání amerických vojáků z Afghánistánu jsou předvídatelné a nepřijatelné. Ukvapené odvolání ozbrojených sil vytvoří vakuum, které teroristé, včetně teroristické skupiny “islámský stát„ a Al-Káida, by okamžitě využili, poznamenal prezident.

Podle mínění Trumpa byly důsledky takových činů prokázány v roce 2011, kdy Amerika spěšně a bezohledně stáhla své vojáky z Iráku.

Po skončení proslovu Trumpa vydalo ministerstvo zahraničí prohlášení, ve kterém upozornilo na to, jak nová strategie ovlivní diplomatické úsilí Washingtonu o stabilizaci situace v Afghánistánu. Především jde o to, že Spojené státy jsou připraveny podporovat mírové rozhovory mezi afghánskou vládou a Talibanem.

Trampův nový přístup byl obecně kladně přijat jak mezi odbornou veřejností, tak mezi těmito organizacemi, i když zástupci opoziční Demokratické strany měli podezření, že prezident vynechal důležité detaily nové strategie.

Vlivný senátor John McCain (republikán z Arizony) řekl, že takové prohlášení mělo být učiněno mnohem dříve, i když nový přístup byl obecně akceptován.

Zkráceno. Pro znalce ruštiny více ZDE.

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

1. Melichar napsal:

Co je na tom průlomového? Trump už je úplně odstavený a poslouchá příkazy neokonů (McCain a jemu podobní). Ti se opiových polí v Afghanistánu nevzdají, ubylo by jim prostředků na tajné a černé projekty, o Kejdu vůbec nejde.