Včelí pyl a jeho účinky na energii (únavu), imunitu a trávení

Zřejmě jste už slyšeli o surovém medu a o některých jeho mimořádně prospěšných zdravotních účincích.

Jedním z hlavních důvodů, proč je surový med tak prospěšný, je jeho přirozený obsah propolisu (včelího tmelu), mateřské kašičky a včelího pylu.

Surový med proto můžeme považovat za „apiterapeutickú superpotravinu“! Je výborným přírodním sladidlem. O jeho funkci jako sladidle si můžeme více přečíst zde (v angličtině). Nicméně tento článek není o medu.

V dnešním článku se chci zaměřit na některé z více mimořádných vlastností superhvězdy apiterapie, kterou je VČELÍ PYL.

Apiterapia je odnoží alternativní medicíny, která na léčbu využívá produkty včel jako jsou med, pyl, včelí chléb, propolis, mateřská kašička a včelí jed.

Včelí pyl jsou sladké granule květové chuti plné života. Obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro zdraví lidského organismu.

Podle jedné teorie by nám na přežití stačila jedna malá čajová lžička včelího pylu denně v případě, že by nastal konec světa, ale stále bychom nějakým způsobem měli přístup k včelímu pylu.

Samozřejmě, že se nechci dožít situace, kdy bych závěr uvedené teorie musela zkoušet na vlastní kůži.

Ale co přesně je včelí pyl?

Je dobře známo, že naši malí včelí přátelé jsou velmi pracovití. Když létají a opylují květiny a stromy, sklidí stovky, někdy až několik milionů „pylových zrnek“ z jediného květu!

Zrnka pylu se samy zachycují na malých chloupcích na zadních nohách včel. Včela pak začne vylučovat lepkavou tekutinu, kterou obalí a slepí dohromady posbíraná zrnka pylu.

Tak vzniknou granule včelího pylu.

Včela dokáže na jedenkrát odnést maximálně dvě granule včelího pylu. Vzniklé granule včely přinášejí zpět do úlu, kde je uskladní do buněk včelího plástu.

Poté takto uložený pyl v buňkách plástu zapečetí tenkou vrstvou medu a včelího vosku ještě předtím, než začne probíhat anaerobní fermentace pylu.

Tento konečný včelí produkt známe jako „včelí chléb“, který pro včelí kolonii slouží jako zdroj bílkovin.

To je opravdu zajímavé. Jakým způsobem se ale získává včelí pyl pro naši spotřebu?

Více informací o způsobu získávání včelího pylu a jeho statusu jako „superpotraviny“ najdeme ve videu níže.

Včelaři nejčastěji umísťují před vstupní otvor do úlu tzv. past na pyl. Past na pyl má podobu malé budky, v níž se nachází jemná mřížka.

Když včely vcházejí do úlu, musí projít přes tuto mřížku, na níž se zachycují pylová granule ze zadních nohou včel.

Tato procedura včelám nijak neubližuje, ale včelaři si musí dávat pozor, aby z každého úlu sesbírali jen malá množství pylu. Tím se předejde tomu, aby včely netrpěly nedostatkem potravy.

Jedna včelí kolonie vyprodukuje 0,9 až 6,8 kg pylu ročně nebo 50 až 250 g denně.

Granule včelího pylu jsou různé barvy a velikosti, každá granule je jedinečná. Včelí pyl existuje v čerstvé, zamrazení či dehydrované podobě.

Celkově včelí pyl obsahuje více než 250 látek, včetně aminokyselin, tuků, vitamínů, makro a mikroživin a flavonoidů.

Pojďme si ještě říci několik slov o apiterapii (včelí terapii).

Přesné složení včelího pylu:

  • 30% stravitelné sacharidy
  • 26% cukry (zejména fruktóza a glukóza)
  • 23% bílkoviny (včetně 10% esenciálních aminokyselin)
  • 5% tuky (včetně esenciálních mastných kyselin)
  • 2% sloučeniny fenolů (včetně flavonoidů)
  • 1,6% minerálů (včetně vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, draslíku, železa, mědi, zinku, manganu, křemíku a selenu)
  • 0,6% vodorozpustných vitamínů a kyselin (včetně vitaminu B1, B2, B6 a C)
  • 0,1% vitaminů rozpustných v tucích (včetně vitamínů A, E a D)

Vypadá to dobře, že? Pojďme si však říci něco o skutečných příznivých účincích včelího pylu.

Top pět zdraví prospěšných účinků včelího pylu

Včelí pyl je „superpotravina“ s vysokým obsahem enzymů a bílkovin. Ve videu níže se dozvíme o zdraví prospěšných účincích včelího pylu více.

1. Protizánětlivé účinky

Protizánětlivé účinky včelího pylu (díky jeho obsahu flavonoidů) jsou přirovnávány k účinkům nesteroidních protizánětlivých léků, jako je například Neproxen.

Dejme se znovu do pořádku a zbavme se zánětů tím, že do naší stravy zařadíme i včelí pyl.

Nejlepší výsledky dosáhneme, když naše strava bude sestávat z co nejvíce biopotravin, když budeme pravidelně cvičit a do stravy zahrneme i zeleninovou šťávu!

2. Podpora životní energie a vitality

Včelí pyl je díky svému obsahu široké škály živin výborným přirozeným zdrojem energie.

Sacharidy, bílkoviny a včelí vitamíny obsažené v pylu včel nám poskytnou dostatek potřebné energie na celý den.

Protistresový účinek pomáhá také odbourat únavu či zlepšit výdrž. Včelí pyl také vyživuje nadledviny, a tak pomáhá odbourat adrenalinovou únavu.

3. Sbohem alergiím

Včelí pyl snižuje v organismu obsah histaminu. Když začneme užívat včelí pyl, máme šanci se zbavit astmatu, alergie a problémů s dutinami!

Včelí pyl je mimořádně účinný i v boji proti nemocem dýchacích cest.

4. Důkladnější posílení imunitního systému

Včelí pyl podporuje zdraví trávicí soustavy a střevních bakterií, které jsou základem silné obranyschopnosti našeho organismu.

Včelí pyl má vlastnosti podobné antibiotikům, které pomáhají organismus chránit před napadením viry.

Včelí pyl má navíc vysoký obsah antioxidantů, a tak zároveň chrání buňky před oxidací, kterou způsobuje působení volných radikálů.

5. Zlepšení trávení

Včelí pyl kromě léčivých vitamínů, minerálů a bílkovin obsahuje také enzymy, které podporují trávení.

Enzymy pomáhají našemu tělu při štěpení a vstřebávání živin, které získáváme z potravy.

Léčivé účinky včelího pylu také působí blahodárně proti zánětům střev, což také přispívá ke zlepšení trávení.

Jak užívat včelí pyl

Je tedy nejvyšší čas, abychom přirozenou cestou zlepšili náš příjem živin!

Včelí pyl řadíme mezi tzv. funkční potraviny, což znamená, že je nejlepší je konzumovat spolu s jídlem, zejména s ovocem (vláknina v ovoci ještě více zvýrazňuje pozitivní účinky včelího pylu).

Pokud je to poprvé, co jste do Vaší stravy zařadili včelí pyl, je nezbytné začít malými dávkami, abyste zjistili, zda je pro Vás včelí pyl vhodný.

Zpočátku užíváme 1 až 2 granule – granule si dáme pod jazyk a necháme je roztát, ale můžeme je i jemně žvýkat.

Pokud se u Vás neobjeví reakce či podrážděnost na granule včelího pylu, další den můžeme dávku zdvojnásobit. Takto pokračujeme po dobu alespoň jednoho týdne, čímž si spolehlivě vybudujeme toleranci na včelí pyl.

Pro celkové zdraví a pocit pohodlí budou zcela postačovat 1 až 2 vrchovaté kávové lžičky syrových granulí denně.

Můžeme je například zamíchat do čerstvě vymačkané zeleninové šťávy, do smoothie, do jogurtu nebo je můžeme sníst přímo!

Pro každodenní užívání Vám také doporučujeme tento včelí produkt, který si můžete zakoupit v Česku ZDE a na Slovensku ZDE.

Možné vedlejší účinky včelího pylu

Pro většinu lidí je bezpečné užívat včelí pyl orálně po dobu 30 až 60 dní, v závislosti od velikosti dávky.

Bezpečnosti užívání včelího pylu by měli největší pozornost věnovat osoby, u nichž by se mohly objevit alergické reakce – jedná se zejména o osoby, které mají alergii na pyl.

Pokud začnete po zkonzumování včelího pylu pociťovat svědění, zduřeniny a otoky, potíže s dýcháním či závratě, okamžitě přestaňte s užíváním včelího pylu a poraďte se se svým lékařem.

Jak jsme již zmínili výše, vždy začněte užívat ne rovnou celou polévkovou lžíci, ale jen špetku. Postupně dávku zvyšujte, pokud vám to nebude dělat žádné zdravotní problémy nebo způsobovat alergické reakce.

Včelí pyl by neměly užívat těhotné ženy.

O autorce

Nicole Eckertová je odbornicí pro výživu, svůj přístup zakládá na principech celostní medicíny. Je zakladatelkou a majitelkou internetového blogu Holisticole.

Nicolin záměr, který je poháněn její vášní, je podělit se o své rozsáhlé znalosti z oblasti holistické medicíny, čímž Vám chce pomoci plně rozvinout Váš potenciál.

Sledujte její každodenní příspěvky na blogu Holisticole na stránce www.holisticole.com.

Její blog se věnuje zdravému životnímu stylu. Najdeme zde příspěvky nabité informacemi, léčebné, stravovací a jiné programy i recepty z organických potravin.

 

zdroj: 1