Návod na sběr březové vody krok za krokem

Nasbírejte si přírodní slaďoučký sirup s několika jednoduchými nástroji za minimálního úsilí.

Březová voda
Na podzim břízy sbírají a ukládají živiny do kořenů. To pomáhá s novým růstem stromů na jaře.
Na jaře má strom období toku mízy, které začíná, když se tlak kořene změní a zastaví se, když začne růst listů. Míza z břízy bělokoré může být konzumována přímo, může se použít k výrobě vína, nebo může být zredukována na březový sirup.

Zdravotní přínosy a rizika
Březová míza je zdrojem vitamínů, minerálů a cukrů včetně vitamínu C, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a dalších. Může být používána na pomoc při problémech s močovými cestami a jako obecný detoxikátor. V Rusku se březová voda na jaře sbírá a pije ve velkém, je to místní tradiční lidový lék, který má ozdravit člověka po náročné zimě.
Bříza je snadno identifikovatelná a existuje jen málo nebezpečí spojených s konzumací březové vody. Někteří lidé můžou mít kožní reakci na březovou smůlu/mízu.

Poškozuje sběr březové vody strom?
Jednoduchá a upřímná odpověď na tuto otázku je ano, protože do stromu vrtáme díru. Bříza je však odolná a může přirozeně zaléčit jakékoliv škody způsobené vrtáním. Je důležité vybrat si vždy zdravý veliký strom s tlustým kmenem a zvážit, zda má strom dostatek vody kvůli podmínkám okolního prostředí. Hlavní hrozbou pro strom je, pokud se dostane do vrtu infekce, takže je moc důležité ho po dokončení sběru uzavřít.

Příprava
Před sklizní musíte mít povolení od majitele, který vlastní pozemek, kde se strom nachází. Dále je velice vhodné zeptat se samotného stromu, jestli s vámi na tomto postupu chce spolupracovat. Stromy jsou obvykle velice ochotné a přívětivé, ale nelze na to spoléhat. Pokud tato dvě svolení nemáte, hledejte jiný strom.
Pečlivě očistěte veškeré své vybavení. Nejjednodušší je sehnat si automatickou vrtačku se spirálovitým nástavcem. Nástavec pečlivě očistěte od jakýchkoliv nečistot.
Poté si připravte zátku, která se vloží do otvoru po vrtání (viz krok 6).
Veškerá nasbíraná míza by měla být chlazena a uchovávána po dobu maximálně 2-3 dnů.

.
.

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU ZDE: ALUŠKA.ORG – Návod na sběr březové vody krok za krokem

.

.

Loading...
Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!

3 komentáře

  1. Miroslav napsal:

    Tím „spirálovitým nástavcem“ myslíte vrták, doufám. :-)))

  2. sudetenfranz napsal:

    TECHNICKÁ : DOBA JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ
    ted už je pozdě , tak zase za rok!
    vždycky ten týden až 10 dní než vyrostou pupeny a ideální po dešti .

  3. mariankosnac napsal:

    Aluška to vždy dá trochu neskoro. Dúfam že to ešte pôjde, rok sa mi čakať nechce. Každý to musí robiť podľa toho akú hrubú má hadicu tak dobré je asi mať i kónický vrták pre prispôsobenie otvoru. Najťažšie bude nájsť nejakú vhodnú brezu, sú v malom počte na okrajoch lesov a treba tiež nájsť skryté miesto aby tam niekto neliezol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.