Orion čokoládu už si nikdy nekoupím a kolekci na Vánoce teprve ne

…..rád bych upozornil, že dle jiných soukromých výzkumů v zahraničí, tato látka z velké části zalepí klky a střeva. Mají podezření, že způsobuje také rakovinu střev, a proto byla dlouhou dobu zakázána v Německu a jinde. Jenom EU je to vlastně jedno při její genocidní politice….

Věděli jste, že my češi jsme unikátní tím, že si věšíme čokoládu na stromečky a pak je chodíme průběžně ojídat? Asi proto nenajdete v obchodech vánoční kolekce od zahraničních firem, takže většina z nás sáhne po značce Orion. Říkáte si, že je to ,,léty odzkoušená tradice“. Víte přece, co kupujete. Máte to zažitý. Jedli jste Orionku na Vánoce před dvaceti lety a jak vám šmakovala, chcete ji i letos, kor když stejně jiné kolekce na výběr ani nejsou… (I když například v Kauflandu občas najdete třeba vánoční čokoládu v pytlíčcích, je toho pár kousků, jsou to duté figurky a nemají ani špatné složení. Člověk musí umět trochu hledat a přece jenom občas najde, když dojde včas.)
Minulý rok si pamatuji, že jsem byla z dutých figurek od Orionu dost zklamaná, protože mi vůbec nechutnaly. Byla jsem také naštvaná za nízký podíl kakaa a zůstalo to pro náhodné kolemjdoucí.
Koupíte si drahou kolekci, abyste se pak dočetli, že v mléčné čokoládě je ve skutečnosti jen 25% kakaa (abyste byli v obraze, kvalitní mléčná čokoláda začíná na 40%). Už tehdy jsem si řekla, že na to jak je to drahé, to vůbec není dobré a když už si teda jednou za rok koupím čokoládu, tak by alespoň mohla být kvalitní… A že už si znova tuhle kolekci nekoupím.
Ale rok uběhne jako voda, mezitím zapomenete že to loni stálo za prd a stejně když ji potkáte, tak po ní zase sáhnete. Abyste si mohli občas ďobnout, aby měly návštěvy radost, prostě je to síla zvyku. Jakto, že přestože čtu složení úplně na všem, kolekci si strčím do košíku a nepřečtu si ji? Je to ta hypnóza, že si člověk říká, že to zná, že je to každoročně odzkoušená věc, tak na co by četl? Nebo je tak zblblej z Vánoc, z reklamy, zblbne ho známý obal?? Těžko říct. Každopádně jsem letos udělala tu velikou chybu a koupila Orionku duté figurky a plněné rybičky, také od Orionu. Aby si každý přišel na své.
Tak měsíc to leželo ve špajzu a když přišlo na přípravu stromku, jen tak ,,náhodou“ jsem při poklízení nevyužitých cingrlátek koukla na složení, protože mi tam připadalo jedno slovo jakési podezřelé. Myslela jsem si, že asi blbě vidím, ale ne vážení. Bylo to opravdu tam: ,,polyglycerylpolyricinoleát„.

E 476

Charakteristika
Jde o nažloutlou viskózní kapalinu.
Použití
Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje. Nachází se také v mléčných výrobcích, majonézách, instantních polévkách, mražených dezertech nebo margarínech.
Výroba
Připravují se esterifikací polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu.
Nežádoucí účinky
Některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. V České republice (celé EU) smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných pomazánek a zálivek, do čokoládových cukrovinek a čokolád.
Polyglycerolpolyricinoleát je syntetická látka.
Získává se z tuků. Vstupní surovina může být živočišného původu.
Důvodů, proč se do potravin přidává, je několik. „Například v případě čokoládové polevy umožní použít menší vrstvu na větší povrch, aniž by to bylo na výrobku poznat,“ řekla redaktorům pořadu A DOST! Hana Střítecká ze Sdružení zdravá potravina.
Důvodem jsou hlavně peníze
Toto éčko se používá i proto, že čokoláda se potom lépe rozpouští a má lepší vaznost. Hlavním důvodem jsou ale peníze. Výrobcům díky němu totiž klesají náklady. „Je to způsob, jak tam nedat tolik kakaa nebo nějakého lepšího tuku,“ vysvětlila Střítecká.
Polyglycerolpolyricinoleát je v Česku označovaný jako zdravotně nezávadný, ale například v Německu ho až donedávna nesměli do jídla používat. „Měli strach, že látka E 476 by mohla způsobit zdravotní potíže, případně i alergie,“ sdělila Střítecká. Evropská unie však přidávání tohoto éčka povolila a Němci ho tak do potravin dávat mohou.
Na zmíněný emulgátor by si ale měli dát pozor vegetariáni. Vyrábí se totiž z živočišných tuků, glycerínu či mastných kyselin. Obsahují ho například oblíbené Kaštany, Miňonky, arašídové Horalky nebo třeba Rumové pralinky.
zdroje:
Byla jsem opravdu vzteklá. První na firmu Orion a pak sama na sebe, že jsem vůbec takovou sr***u koupila. Když jsem se kdysi dozvěděla o existenci této látky, zařekla jsem se, že nikdy nekoupím nic, co obsahuje tuto umělou mazlavou kejdu, která ucpává játra a bůhvíjaký povlak udělá ve střevech. Protože nemám zájem se projídat k nemocem. Než jíst nějaké blafy, to radši nic.
Orion Vánoční kolekce mléčná figurková 400gr
SLOŽENÍ
Cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné MLÉKO, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový, Shea), MLÉČNÝ tuk, sušená SYROVÁTKA, LAKTÓZA, emulgátory (slunečnicový lecitin, polyglycerylpolyricinoleát), vanilkový extrakt,Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 25 %,Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky
Orion Krémové figurky mléčné 484g (rybičky)
Cukr, kakaové máslo, glukózo-fruktózový sirup, sušené mléko, kakaová hmota, glukózový sirup, rostlinné tuky (palmový, Shea), mléčný tuk, laktóza, sušená syrovátka, emulgátory (slunečnicový lecitin, polyglycerylpolyricinoleát), aromata, alkohol, kyselina (kyselina citronová), zahuštěné slazené mléko (mléko, cukr), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, zvlhčující látka (glycerol), jedlá sůl, višňové pyré, banánová šťáva z koncentrátu, rostlinné koncentráty (sladké brambory, ředkev, jablko, třešeň, světlice barvířská), koncentrát spiruliny, extrakt kurkumy, sirup z invertního cukru.
… a v hořkých je to taky. Je to prostě všude.

Speciální díl o šizených čokoládách s polyglycerylpolyricinoleátem najdete na stream.cz zde: https://www.stream.cz/adost/10005371-cokolada-necokolada – doporučuji zhlédnout!

Další podobné video o čokoládových figurkách (aneb jak se šidí a odrbává kde se dá) zde: https://www.stream.cz/peklonataliri/778443-cokoladove-figurky
Mléčná čokoláda pod 25% obsahu kakaa už se ani nesmí nazývat čokoláda, Orion se držel spodní zákonné hranice, aby na obalu vůbec mohly být napsané ,,čokoládové figurky“.
Rostlinné tuky tam cpou proto, aby tam nemuselo být tolik kakaového másla. – Šetří kde se dá. Není to jen to hnusné E 476, ty kolekce jsou šizené komplet celé a všechny.
Proč na nás Orion tak strašně šetří?
Čokoládovou kolekci na stromek kupuje snad každý čech minimálně jednu. Obrat i odběr je zaručen.
Nestojí to tak málo a nejsme na tom tak špatně, abysme museli jíst co nejlevnější náhražky. Má to tahle firma zapotřebí? Jak je možné, že se dřív v pohodě obešla bez palmáče i bez E 476? Dřív to šlo vyrobit bez nich, ale dneska máme jiný vzduch, jiný tlak, globální oteplování, takže čokoláda už není co bývala a už se to tak udělat nedá?
Víte, komu patří firma Orion? – Firmě Nestlé. (A víte také, kdo vlastní akcie Nestlé? Je to na ,,B“.)
Od určité doby už se řada tradičních dobrůtek nedá jíst, protože jsou odporné, šizené a nacpané plnidly, čokoládu to vidělo možná tak na obrázku. Většina lidí už na to přišla. Měli bychom si to ale uvědomit i na Vánoce.
Je to kejda, s těmi figurkami před dvaceti lety to už nemá nic moc společného, kvalitu to dávno ztratilo, proč to vlastně pořád kupujeme? – Je na čase, abychom změnili staré zajeté zvyky a na ošizené hnusné čokolády se vybodli.
Takže kolekce letěly z domu, už jsem je nenechala ani pro náhodné kolemjdoucí a firmu Orion už budu bojkotovat úplně. Už si od nich nic nekoupím ani na Vánoce. Mají obrat jako prase, na vánoční figurky v ČR mají prakticky monopol, ale budou nás cpát ricinoleátem, nikde není zdravější nešizená alternativa, dali to do každého výrobku. – Taková sprosťárna.
A přitom vědí, že většinu z toho jedí děcka ve vývinu, u kterých je speciálně potřeba dbát na zdravou výživu a kvalitní suroviny. Ale když jde o byznys, musí jít zdraví našich děcek stranou, to dá přece rozum!
Zmínila jsem se u přátel, že mají na stromku ricinoleát kterému se vyhýbáme snad všichni co chceme být zdraví, a tak to letělo do koše taktéž. – To samé máte nyní na stromku určitě i vy. Popřemýšlejte o tom, jestli to stojí za vaše zdraví a za zdraví vašich dětí. I na Vánoce můžete přece jíst kvalitně a dobře. Játra a střeva máme jenom jedny.
napsala Alue

Loading...
Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!

41 komentářů

  1. fohat napsal:

    V jedné prodejně jsem objevil malou čokoládu s rumovou náplní..Obsah mě šokoval kakaovým máslem a nikde zmínka o prokletém hnoji E476..Nekoupil jsem jí..Patřila fabrice,kde otročí pro POROŠENKA..

    • bloblo napsal:

      Na značku Roshen válečnýho štváče Rypošenka jsem taky narazil. Ale ideologii jsem dal stranou a ochutnal pravou chuť pro postsovětské dětičky. Velmi podivná, asi jako nevalná kokina tlačená sem pod tlakem začátkem devadesátých let.

  2. Maroš napsal:

    He he „ORION – Vaše čokoládová hvězda!“ – je tak vzdálená, že se Vám o čokoládě múže jenom zdát..! Musíte správne chápať ten šmejdovský dvojzmysel pre humor!

  3. PTZ napsal:

    „Frantíci“ se dostali do původních českých čokoládoven…

    … a od té doby se to nedá jíst….

    Přesně jak je v článku, mohu potvrdit. „čokoláda“ Orion se nedá jíst. A to jsem na sladké od malička.

    Jedu do Polska pro levnou a pořád ještě čokoládu.

    Samozřejmě, že čokoláda není z palmové čehosi ….

    Dobrá čokoláda se pozná podle toho, že si dáte kousek a jste uspokojeni, nepotřebujete sníst celou…. A když už ji sníte celou, tak vám to vydrží na celý den. A ne, že hned dostaneme „hlad“….

    • Jan napsal:

      Vysledek privatizace. Za komousu dobra cokolada, za Francouzu rakovinotvorny hnus. Kde jste Havloidi, Slunickari?

      • Maroš napsal:

        Za komoušú – to snáď pred komoušami bratislavský Stollwerk, neskôr Figaro /za „komančov“/ vyrábal šit a až komančovia tomu zlepšili kalitu? Akože . máme chcieť znova komančov = Matrix? Aby bolo jasno, ja viem, že je to len skratka na označenie obdobia – ale práve o ten Matrix stále ide – že to „nebolo“ za čias našich národných fabrík v rukách našich ľudí – ono nám bolo dobre, lebo tu boli komouši! Alebo preto nám bolo lepšie, že to bolo ešte „za našich čias“?! No tak teraz je to „za čias globálneho imperializmu a globálnej genocídy“ – komouši to do tejto sku…nej fázy len posunuli! Boľševici a Wall Street! Takže poprosím do budúcna – ZA NAŠICH ČIAS! Úlohou komunistov bolo „znárodnením“ vytvoriť podmienky na koncentráciu národného majetku, aby následnou „privatizáciou“ v 90-tych rokoch ľahšie prešiel do rúk nadnárodných korporácií! Adamec – Čalfa! Bodka!

  4. acidjoe napsal:

    Neustále omýlané to samé. bla bla bla
    Mohl byste se aspoň o vánocích chovat slušně. Jak vidím váš nick, hned vím, že to budou zase nějaké výblitky. Ano pane. PÍŠETE VŽDY SÁM O SOBĚ. Když se vám zde nelíbí, odejděte na nějaký jiný web, kde není „omýlané“ neustále to stejné…..
    A mimo jiné, bylo to na můj popud, jsem ve švajzu a nemám čas na články. Chtěli jsme upozornit čtenáře na problémy s českou čokoládou a proto poprosil o článek alušku. Vy se ke všemu skutečně stavíte dosti neomaleně. Nemáte asi radost, že varujeme lidi. Tím ukazujete svůj charakter a svůj záměr. Prosím choďte jinam, jak jsem napsal na začátku
    tm

    • Kocour Mourek napsal:

      Podle vašeho jména soudím, že jste nejspíš provokatér, internetový troll, který se hrubě, nevybíravě a podle mého názoru především zcela bezdůvodně navezl do autorky tohoto příspěvku!! Doufám, že váš i tento můj káravý diskusní příspěvek redakce prostě odstraní, aby se zdejší diskuse nezasvinila. Upozorňuju na vaši hrubou pravopisnou chybu („omýlané“): možná nejste Čech, když děláte takové hrubé pravopisné chyby?! Některé národy se česky za celý svůj život nenaučí ani mluvit, natož aspoň v přiměřené míře bezchybně psát!! Nepleťte se mezi nás, Čechy!

      • acidjoe napsal:

        Děkuji za opravu…….. A mohu se zeptat, z čeho podle mého nicku soudíte, že jsem internetový troll?

    • acidjoe napsal:

      Tak aby bylo jasno. Můj příspěvek se týkal čistě názoru na alušku jako autorku článku, nikoliv na informace v něm obsažené. Trochu mě uráží, že mé příspěvky jsou považovány za výblitky. Chtěl bych podotknout, že když jsem reagoval na článek alušky o tom, že jsou diamanty proklety nepředstavitelným zlem a slušně, upozorňuji vás, slušně jsem se zeptal kým byly diamanty proklety, odpověděla mi, abych se takhle hloupě neptal, že taková konverzace nemá žádnou cenu. V tom článku ale ovšem nebylo napsáno, kým byly ty diamanty tedÿ vlastně proklety.
      Jinak mám samozřejmě radost, že někdo varuje lidi, nicméně kdo by čekal, že nejlevnější čokoláda od orionu bude nějakým kvalitním výrobkem? A ještě o tom napsal takovýto článek. Máme dvě malé děti a výživa mě už kvůli nim opravdu zajímá, z toho je ještě jeden celiak, takže informace sbírám, kde se jen dá.

      • tomáš marný napsal:

        Acidjoe!
        Ano a to je právě ono. Pokud něco nevím, snažím se to najít jinde. Nebudu se ptát na věci, které jsou všeobecně známé. Snad i „malé děti“ vědí o diamantech, že jsou prokleté už celá staletí. Kdysi se to učilo dokonce i na základce. Nebudu s tím obtěžovat s nevhodným tónem v dotazu autory a ptát se na běžné věci. Na hloupé otázky jsou jenom hloupé odpovědi, aby bylo jasno.
        A co se týče Vašeho dnešního příspěvku, proč jsem ho smazal, byl opět celkem nevhodný tón v komentu a spíš skrytý útok na autora. Snažíme se, aby zde v diskuzích byli lidé na sebe slušní a navzájem si pomáhali. Rozhodně si nepřejeme agresivní a ponižující komentáře! Jsme tu od toho abychom si navzájem pomáhali. Pokud to pochopíte, je to v pořádku a necháme Vás v diskuzích, pokud opět na kohokoliv budou nevhodné komenty či připomínky, zásadně dáváme ban, protože nemáme čas se zabývat jednotlivci. (a čas beroucími vysvětleními)
        A co se týče Vašeho nicku, je skrytým symbolem pro kyselého joe nebo pro kyselinu, která jak všichni víme, všechno narušuje a rozežírá. Proto od kocouramourka ten trefný koment. Jsou to jména trolů (většinou v zahraničí), USA GB, kteří se snaží slušnější formou likvidovat diskuze a weby.
        Buďte rád, že se dostanete k důležitým datům dříve než ostatní. Popřípadě k varování o p-otravinách, chemtrailech a jak je možné se proti tomu bránit a mnoho ostatních důležitých dat, která jsou zde uvedena. Tímto ztrácíte čas vy a berete ho i ostatním. Prosím, příště zvažte jak co budete komentovat. Není čas na psaní odpovědí na nesmyslné komenty.
        Prosím, chovejte se zde slušně…..
        tm

        • acidjoe napsal:

          Příští týden si dám takovou malou anketu a zeptám se lidí, jestli ví o tom, že jsou diamanty prokleté. Je mi 42 let a já se o tom na základce zcela jistě neučil. To jsem měl vyznamenání od první do osmé třídy, prosím pěkně. A půjdu se zeptat i svých dvou synů, jestli o tom něco slyšeli, už nejsou zas tak malé děti, je jim 9 a 12 let.

          Já jsem v žádném komentu zde nebyl agresivní a ani jsem nepoužíval ponižující rétoriku.

          Už sem nebudu dávat žádné komentáře a je mi zcela jedno, jestli bych dostal ban nebo ne. To by mi pak maximálně vykouzlilo úsměv na tváři.

          Co se týče mého nicku, už ho mám asi 20 let. Ponechal jsem si ho z nostalgie. Ale jeho původ je jiný, než píšete.

          A ještě jedna věc, dost lidí z mého blízkého okolí o mě ví, že jsem mimojiné pravdomluvný člověk, i když to není někdy příjemné. Važte si přátel, kteří vám říkají pravdu do očí.

          Pokud by jste namítl, že je to jednoduché, říkat lidem pravdu do očí, tak vězte, že to má svá „pravidla“.To znamená, pokud chcete lidem začít říkat pravdu do očí, musíte napřed být upřímný sám k sobě a dalším krokem je říkat pravdu o sobě druhým(samozřejmě i se svými negativními vlastnosti).

          Jinak, ještě se zeptám, ten váš tón v prvním odstavci je teda podle vás v pořádku?

          „S nadhledem a lhostejností pohlížej na rozkoš, bolest, ztrátu i zisk, vítězství i porážky. Jsou to pouhé malichernosti tohoto světa, nepatrné kaménky na dlouhé cestě k Pravdě, které nepřežijí tvé hmotné tělo“

          Sutta Nipata

        • alue napsal:

          V článku to napsané bylo, ale jenom pro lidi co mají v hlavě mozek a ne kopku hnoje, neumí číst a místo toho rozebírají lidi osobně, což do diskuzí vůbec nepatří a nikoho to ani nezajímá, zejména ne mě. – Každý blb musí chápat, že není svoboda slova a určité názvy určitých skupin jsou problematické v určitém kontextu. Opravdu mě nebaví to vysvělovat jako děckám ve školce. Ale acidprd, nejaký anonym kterého nikdo nezná, ví všechno nejlépe a umí všechno nejlépe.

        • Maroš napsal:

          „Prosím – nebite ma!“

          Známa vec – jasnovidci aj vojenskí psychotronici dokážu získavať informácie z predmetov, ktoré vlastnila nejaká osoba a ktorá do takéhoto predmetu nevedome, ale aj vedome /woo-doo/ preniesla určitú informáciu ZO SEBA – teda svoj egregor program. Bežne – kultové miesta – posvätné kamene na ktoré sa sústreďovalo myslenie a duch množstva ľudí. Toto bolo a je úlohou aj tzv. ziguratu – stavebného jadra pyramíd, ktoré existuje v mohylách a mauzóleách – konkrétne v Mauzóleu Lenina – aby sa egregor odkazu tohto vodcu udržiaval na vysokej energetickej úrovni.
          Teda – už samotná ťažba diamantov nesie v sebe egrecgor chamtivosti a NEPRAJNOSTI – lebo tieto diamanty nie sú určené tomu, kto ich ťaží a nachádza. To je prvý moment – TOTO TI NEPATRÍ – je to niečo ako „formát disku“. Takže každý, kto si diamant kupuje – kupuje je s týmto formátom, ktorý je nakoniec „zamknutý“ aj brusičom diamantu, lebo aj ten, kto diamant tvaruje vie, že „toto ti nepatrí“. Potiaľ by stačilo vysvetlenie z hľadiska „kto tie diamanty preklial“. Logika problému – a prečo nie je prekliate všetko ostatné, čo človek vyrába pre iných? No ide aj o intenzitu tej neprajnosti – o schopnosť „vypáliť“ tento formát. Ak pestujem chlieb – pestujem ho aj pre seba aj pre ostatných – nemám problém rozlúčiť sa s nadbytkom – obilia, a viem, že ľudia ho prijmú za svoje. Ale s diamantmi sa lúči ťažko – diamanty patria do sejfu, diamanty predstavujú MOC!

          V dokumente Ǎjurvéda – umění bytí – je epizóda, v ktorej je diamantový prášok považovaný za jed! Je to hologramový prášok – každá jedna čiastočka prachu nesie tú istú neprajnú informáciu! Je to ako s ortuťou – s kvapkou sa poserieš, ale stačia výpary zo špendlíkovej hlavičky a zomrieš!

          Potom je tu iný aspekt odpovede – kto je vylízaný komunistický materialista, ten na nehmotnú realitu neverí – a preto sa snaží potierať všetko, čo s nehmotnou realitou sívisí! Kyselina Joe!

          • Petr napsal:

            To Maroš, Alue a spol:
            tvoje odpověď mi přišla velice zajímavá, neboť ani já, ani nikdo z mého okolí nikdy ani neslyšel o tom, že diamanty jsou prokleté. Ale z logiky věci v tvé odpovědi usuzuji, že prokletým tedy musí být každý drahokam a každý cenný kov, neboť nejen diamanty znamenají moc. Jak tedy pak vysvětlíš, léčivou moc kamenů a drahých kovů. Já to spíš vidím v obvyklém smyslu, že vše se dá zneužít a vše může sloužit jako lék nebo jed. A je to opět na nás lidských bytostech, s jakou morálkou k věci přistoupíme a použijeme ji.
            Ale ten závěr tvé odpovědi považuji za naprosto nehorázný, urážlivý a sprostý. Všiml jsem si podobného chování i na mnoha jiných serverech. Místní přispěvatelé s bohulibými úmysly předkládají veřejnosti alternativní informace, za což jsou jim čtenáři velmi vděční. Ale běda, pokud se někdo začne pídit po detailech a slabých místech nebo dokonce vyjádří pochybnosti! To je najednou s bohulibostí konec a dotyčný je okamžitě a velmi hrubě , často i přímo sprostě napaden. Lidé z těchto alternativních serverů, na jednu stranu děláte velmi záslužnou práci, která například mě vedla během let k úplnému obrácení nahlížení na svět a jsem tomu rád. Ale tímhle svým arogantním jednáním dobrou věc zároveň velmi poškozujete a ničíte a ocitáte se tak na stejné úrovni, jako jsou ti, před nimiž varujete. Uvědomte si, že toho si postupně všimne každý čtenář a příznivec a ztratí ve vás důvěru! To je velmi nebezpečné, protože lidi odradíte od nápadu požívat vlastní selský rozum a prověřovat a ne jen důvěřovat!
            Petr C

            • tomáš marný napsal:

              MIlý petře,
              problém jsou lidé, kteří díky své neznalosti a částečného nevzdělání třeba v určitém oboru hrabou v tématu a neznají základy. Bylo by dobré kdyby sis taky nastudoval něco o diamantech a potom zde něco psal. Další komenty tohoto typu, mažeme, nemáme zájem o takové lidi, kteří plácají nesmysly a dělají ze sebe chytráky. O tom svědčí tvoje věta:Ale z logiky věci v tvé odpovědi usuzuji, že prokletým tedy musí být každý drahokam a každý cenný kov, neboť nejen diamanty znamenají moc. Nastuduj si matérii a potom piš.
              Je krásně vidět, že destruktivní diamanty přitáhly i destruktivně smýšlející lidi. V článku to totiž bylo uvedeno, ale pokud jste to nepochopil, jak to bylo napsáno je nám líto. Odpovídat nemusíte. Raději si prostudujte knihy Jan van Helsinga, kde se to také píše…..
              tm

        • Maroš napsal:

          „Ruští meteorologové hovoří i o záhadném přírodním jevu, který se každoročně odehrává koncem prosince — začátkem ledna po dobu dvou týdnů. Blízko samotného vodopádu vychází ze země obrovská stoupající do oblohy zářící spirála, která je tvořena rotujícími soustřednými kruhy. Taková úžasná světelná přehlídka trvá asi 15 minut, pak se zářící spirála prostě rozpustí v temném vzdušném prostoru.“
          https://ac24.cz/-/jake-tajemstvi-a-hrozby-skryva-tato-prirodni-rezervace-na-sibiri-?redirect=%2Fuvod%3Fp_p_id%3Dcom_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_lCcnss25eNbm%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_lCcnss25eNbm_delta%3D12%26p_r_p_resetCur%3Dfalse%26_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_lCcnss25eNbm_cur%3D2

    • acidjoe napsal:

      Ještě bych chtěl dodat, konkrétně k té čokoládě, nejlepší jest raw čokoláda, kdekakaové boby jsou připravovány šetrným pražením, tedy do 42 stupňů Celsia. Jsou pak zachovány všechny antioxidanty a vitamíny, které jsou v bobech obsaženy.

  5. mariankosmac napsal:

    V minulosti som značku Nestlé a Orion mal rád. Dokonca sme lepili do okna hviezdu Orion (bola taká blbá súťaž že k vám možno prídu i s kamerou, ukážete obaly od čokolád či čo a dostanete nejakú výhru). Dnes už sa mi výrobky Nestlé tak kvalitné nezdajú. O.i. pod Nestlé patrí napr. MAGGI Dobrý Hostinec Kura na paprike cestoviny s omáčkou, niekedy cca v roku 2010 mi to chutilo no teraz to nějak smrdí. Kedysi tie výrobky neboli tak zlé, ale už ich kapitalisti sprznili, ako všetko.

    Btw máme salonky z Lidlu – asi tiež nič moc ?

  6. Fanny napsal:

    Já už léta kolekce nekupuji,vlastně od doby,co mi děti vyrostly,na stromek dávám jen ozdoby.
    Cukroví peču jen z másla,dělám ho méně,ale zato kvalitní, naše Vánoce nejsou svátky obžerství,proto nechápu ty plné vozíky v obchodech, nechápu,jak to všechno ti lidé vůbec můžou ne sníst,ale doslova sežrat.
    Po Vánocích se jděte podívat do popelnic,to stojí za to.

  7. Eva napsal:

    už jsem to snědla , pozdě

  8. Radek napsal:

    přesně tak – výrobky Orion = lejno zabalené v hezkém barevném obalu;

    dřív jsem miloval Studentskou pečeť, Kaštany, Rumové pralinky, o vánočních kolekcích ani nemluvě, poslední roky už od Orionu nekupuju vůbec nic (stejně tak ani od Hamé a od dalších „českých“ firem), je to naprosto nechutné, nečokoládové – a teď se tady dočtu, že dokonce i jedovaté!

    Kéž by to tak šlo všechny odpovědné osoby zavřít do kriminálu – a místo chleba a vody jim dávat tyto luxusní výrobky, to by byl zasloužený trest, ne?


    Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí, ale je to poměrně smutné vítězství, že…

  9. Lekno napsal:

    alopatia, farmacia, pravo, kozmetika, potravinarska vyroba, politika, financie…. – to vsetko je kriminal

  10. bloblo napsal:

    To vykládám cca od roku 10, jak značka Orion šla do sra**k, když ji koupilo Nestle – obří korporace, která jde jen po zisku, včetně využití lepšího zotročení lidstva. Kdo jíte Nestlé, jste čuňata. 🙂 Ten propad kvality a blafy ve složení snad stačí. Proč je i v čokoláně na vaření palmový olej?? Protože je to (narozdíl od kakaovýho másla) levný hnus, který dělá ten pocit vazelíny v hubě. Schválně si to zkuste. Hned vedle v regále je čokoláda o 33% levnější, dle složení poctivá. Z Polska!

  11. bloblo napsal:

    Nestlé CEO Peter Brabeck mluví o firmě, o geneticky modifikovaných produktech a o tom, jak by se měla zpoplatnit voda. Naneštěstí nejde o fikci ale smutnou realitu. Z dokumentu „We feed the world“ Erwina Wagenhofera.
    https://www.youtube.com/watch?v=mkDYmiz98BQ

    Výrobce vaší čokoládky Orion. Mňam mňam.

  12. iku napsal:

    A sakra. TV ne, kosmetika ne, řada potravin ne a nyní ještě Orion -Nestlé ne.
    Díky za upozornění. Mám zde ještě jednu čokoládu na vaření a opravdu tato chemie je ve složení. F.U.J. Ty čokolády ode mně dostává vnuk… Vánoční kolekci nějakým intuitivním poznáním dávno nekupuji. Už letos ani jednotlivé figurky. Bohužel čokolády ano. Prostě dnes jsou všude náhražky a chemie.
    Mimo toto téma. Avon. Antiperspirant už před lety. Chemický smrad ihned po otevření… Avon u mne tehdy skončil.

    Pokud jde o diamanty , nikdy ke mně nedošla informace, že jsou proklaté, asi proto, že to je obor , který mě úplně minul. A je mně „fuk.“
    Pozn.:
    Možná by bylo dobré občas se setkat s článkem, kde se píše, že něco je dobré a v pořádku.

    • Maroš napsal:

      Iku – keď piekla babka – piekli sme spolu – za to som mohol vylizovať vajlingy a samozrejme spokojne baštiť. Takže už ako decko som vedel pripraviť polevovú čokoládu:
      1/ Do hrnca si dáš kryštálový cukor a postupne z neho robíš karamel.
      2/ Keď je karamel hotový – pridáš do neho polovicu dávky masla – to sa ti všetko spení a hneď pridáš vodu – asi tretinu objemu čokolády. Všetko sa ti spení. Voda samotná karamel schladí a nedá sa rozmiešať.
      3/ Pridáš kakao a dobre rozniešaš a uvaríš.
      4/ Varechou potom „vyťahuj nite“ – prúd čokolády nesmie odkvakávať, ale musí sa ťakať „čurkom“ – ako palacinkové cesto. Nie ako med – to už je príliš husté – potom treba trošku vody a znova rozvariť.
      5/ Keď je variaca masa hotová – pridáš zbytok masla a keď je po ruke – aj kokosový olej /parafín/ – ten čokoládu vytvrdí a zároveň sa bude chladivo rozpúšťať na jazyku /nízke rozhranie medzi tekutým a tuhým stavom/ – toto za našich čias nebolo. Ani kakaové maslo – to sa ale používalo ako spermicidná antikoncepcia.
      6/ Všetko pohromade rozmiešaj a hneď daj do kúpeľa so studenou vodou. Keď sa mieša intenzívne – bude z toho krém, keď pomaly a odstaví sa – tuhšia poleva. Tento materiál sa dá ešte než úplne vychladne nadpojiť ďalším maslom – s rumom na oplátky. Keď sa masa dá bez miešania rýchlo schladiť a do chladničky – vykryštalizuje v nej cukor – tak by mala byť chrumkavá poleva na zákuskoch z lineckého cesta. Skúšaj – čokoláda sa dá jesť aj s lyžičkou.

      • iku napsal:

        Pán Maroš, ďakujem velmi pekne…

        • Maroš napsal:

          iku – na burze minerálov sa dajú občas zohnať šperky s peknými veľkými zirkónmi – v striebre.

          Ešte k čokoláde – kto nevie – tuk z vývaru zo špikových kostí – najlepšie z hovädzích, ale tie nie je dostať, tak aj z bravčových, má podobné vlastnosti ako kakaové maslo – rýchlo tuhne a rýchlo sa topí. Kto chce vyskúšať – vo veľkom hrnci treba 2 hodiny rozvariť 5-6 kg rozseknutých špikových kostí s 1 bobkovým listom na dezodorizáciu živočíšneho pachu, soľou a 1 celou cibuľou. Vývar treba na chvíľu odstaviť – aby všetok tuk vyplával hore. Potom ho treba žufanou pozbierať do druhého hrnca s čistou studenou vodou a nechať stuhnúť. Potom znovu pozbierať a znovu do nádoby s čistou vodou preprať a nechať čo najviac stuhnúť. Pozbieraný tuk potom nechať odkvapkať, prípadne vodu nechať odpariť v malom randlíku. A to je tuk, z ktorého sa vyrába aj margarín ako náhrada masla. Z vývaru. Pri takomto množstve kostí to môže byť cca 350-400 g tuku – kosti stoja spolu cca 1 euro a nič sa z vývaru nestratí – potešia sa aj psy.

          Kosti a vývar potom možno povariť so zeleninou /pol hodinu/ a dochutiť ako bežný polievkový vývar – väzivá sú pochúťka a liek na kĺby – mali by ich jesť aj deti, špik je liečivý – horúci s nožíkom vydlabať na chlebík, posoliť a mňam – krásne to v zime zohreje organizmus /jaskynný človek vedel, čo má zbaštiť – pečené špikové kosti rozbité kameňom, dravce detto/.

          Inak – z takéhoto materiálu sa varilo s lúhom aj mydlo. Dnes nás s týmto – aj keď nie kafilérnym odpadom – odrbáva potravinársky priemysel, ktorý z toho vyrába – tahto zhodnocuje – bežné „pochúťky“.

  13. Lekno napsal:

    aktualny a smutny pripad „liecby“ alopatickych vrahov:
    https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201812288819359-ales-kubat-smrt/

    policia je neschopna pomoct,ci bojovat s mafiou aj ked dokazov o chybach alopatie je vela:

    – KIDNEY FILTRATION – IMPORTANT! Public Domain Video
    https://www.youtube.com/watch?v=JO4V9so3bxI

    – Zazracna detoxikace (Robert S.Morse)
    http://uloz.to/xW1rmncu/zd-pdf

    – Ilúzia nazývanej „choroba“ (EN)
    https://www.youtube.com/watch?v=84gEIwBlT8M

    – R.S.Morse: All Cancers – Cancer Discussion
    https://www.youtube.com/watch?v=8v0v36lcrS8

  14. JanDrda napsal:

    Ježíšikriste, to jsou zase informace. Že by ricinovník byl zvíře, tak to asi ne. Vizte https://cz.openfoodfacts.org/additive/e476-polyglycerylpolyricinoleat (velice dobrý web o potravinách a aditivech); https://en.wikipedia.org/wiki/Polyglycerol_polyricinoleate ;
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ricinus. Ricinovník (ricinus) roste i u nás jako okrasná rostlina nejen listem. A dnešní zdegenerovaná bílá civilizace je alergická ne kde co. Třeba i vegani (někteří) na sóju. Omlouvám se, v JČ jsem tyto informace nenašel.
    Lidé čtěte, hledejte informace a kriticky je posuzujte zdravým rozumem.

  15. Petra napsal:

    Kolekci máme, sníme ji. Čokoládu jinak nekupujeme, ale příští rok už si od Orionu nic nekoupíme. Figaro má také kolekce, ale jaké je složení, těžko říct…

  16. Kačka Kačírková napsal:

    Na vánoce si už roky balíme bágly, do nich spacák, karimatku, chleba, půlku kapra a salát do krabičky, dva litry dobrého červeného vína a rum. Malou krabičku vanilkových rohlíčků vlastní výroby a kafe a jedeme někam do skal, kde si uděláme oheň a upečeme kapra na ohni. Hrajeme si koledy a písničky, které máme rádi. Přespíme pod skalou, užijeme si zimní les a přírodu, sbíráme zimní houby, zastavíme se v lesní hospůdce…čokoládu nekupujeme vůbec a nechybí nám.

  17. miško napsal:

    Samá sračka, kde se objeví aluna a marnej.šiti měli by jste ztrávit zbytek života v blázinci. cvoci sebestřední, co ste sežrali šalamounovi hovno. a asi i velbloudům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..