Proč se stáváme závislými na sladkém

Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.

 

 

Přidaný cukr je označován drogou 21. století. „Jde v podstatě o návykovou potravinu,“ upozorňuje prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu(SZÚ), který spolu s kolegy připravil stručné vysvětlení principu, na základě kterého se stáváme závislými na sladkém.

1. Sníte sladkou potravinu. Okamžitě se navodí pocit štěstí prostřednictvím dopaminu, který se vylučuje v mozku. Vyvolává to touhu po další konzumaci, je to návykové.

2. Hladina cukru v krvi rychle stoupne, tělo vyloučí množství inzulinu, který sníží hladinu tím, že se v buňkách nadbytek rychle mění v tuk.

3. Rychlé snížení hladiny cukru v krvi vede k pocitu hladu, tělo vyžaduje další cukr.

4. Pocit hladu vede k opakované konzumaci sladkostí, což opět navodí pocit uspokojení v mozku a ukládání nadbytků v podobě tuku.

5. Po určité době vzniká návyk podobný jako u drog. Situace se stále opakuje, až dojde k poškození zdraví.

 

 

Proč je přidaný cukr takový problém

Sladkostem a cukru ve vztahu ke zdraví je věnována čím dál větší, ale stále ne dostatečná pozornost. „Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních,“ uvádí Jiří Ruprich. „Je téměř jeden milion osob s diabetem v ČR i nadále únosný?“ ptá se a upozorňuje tak na závažný problém s tím, že léčba cukrovky stojí již více než čtyřicet miliard korun za rok. Za spouštěče diabetu jsou přitom považovány špatné stravovací návyky, do kterých spadá i nadměrná konzumace cukru a sladkostí, i když samy o sobě cukrovku nezpůsobí.

„Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách,“ uvádí odborník. Podle aktuálních dat SZÚ děti ve věku šest až patnáct let konzumují sto čtyřicet procent maximální denní doporučené dávky (podle WHO).

 

 

„Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Naše stručná infografika vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je návykový. Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ shrnuje prof. Ruprich.

Zdroj: 1

Loading...
Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!

11
Komentujte

avatar
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ramiLeknoCeneonLenaMaroš Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Jara
Host
Jara

Ale ,,sladké“ ( původně z nektaru a medu anebo vnitřní látkové výměny) lidské tělo potřebuje. Potřebuje ho zejména Mozek člověka.Proto jej neurony v mozku přijímají bezprostředně IHNED, s přednostním právem,bez prostředníka= Inzulinu. ,,Celníka-inzulin“ potřebují jen ostatní buňky v těle. …Protože ale žijeme ve stresu a ovládání druhými,jsme pouhé ovce,tak máme pro stále více zatěžovaný mozek a nervovou soustavu zvýšenou potřebu cukru,včetně jeho náhražek,až vyloženým extrémem,např Monsantem vytvořeným Aspartamem,který už ale neurony ničí,likviduje mozek člověka. Ve prospěchu antirozumu a mocných ,,elit“ pro ovládání ovcí. A když lidem sladké nestačí,uchylují se ke své Falešné lásce, Drogám a drogové závislosti. Místo skutečné Lásky,energie… Číst vice »

Mato
Host
Mato

V článku chýba ešte B,že nám ho nahradí láska.Skutočne prežívaná bezpodmienečná láska.Sladkosť a šťastie ktoré pri nej prežívame je paralelou k pocitom pri jedení sladkostí.Veľa krát,majú hlavne rodičia tendenciu nahrádzať deťom nedostatok lásky sladkým.Viacerí sme to zažili :-).

Maroš
Host
Maroš

Cukor je energetická potrava pre mozog – je to priorita, ktorú si vyžaduje samotná CNS – až natoľko, že kvôli získavaniu energie dochádza ku katabolickým dejom – teda na úkor rozkladu stavebných látok – bielkovín. Ten kto sa ako idiot „nechce otravovať bielym jedom 21 storočia“ – získava energiu na úkor stavebných a zásobných látok svojho organizmu a zároveň si zaplavuje organizmus zvyškami produktov tohto rozkladu – voľnými radikálmi! To najdôležitejšie – pri spotrebúvaní cukrov v tele sa do organizmu uvolńujú do tela dôležité častice svetla – fotóny – v tzv. fotónovom metabolizme. Je to čistá energia – nevyhnutná pre… Číst vice »

rami
Host
rami

Prepáč, ale musím Ťa trochu poopraviť, lebo tvoje tvrdenie je s časti zavádzajúce! To, že mozog potrebuje cukor je len zjednodušený pohľad, pretože cukor je vlastne sacharóza, ktorá sa skladá s jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy a to čo vlastne bezprostredne potrebuje mozog je glukóza aby všetko fungovalo tak ako si to správne opísal ale už vôbec nepotrebuje fruktózu, ktorá je naopak nežiadúca pretože je silno toxická a návyková, spôsobuje cirhózu pečene a silnú závislosť!!! ( preto sú ľudia na cukre závislí ako na droge) Takže otázka neznie či je lepší cukor alebo umelé sladidlá, ktoré sú mimochodom… Číst vice »

Maroš
Host
Maroš

Raja – starí ľudia vždy vedeli, že biely cukor je dobrý na kosti – pretože pri jeho rafinácii sa používa jemne mletý dolomitický vápenec, ktorým sa zrážajú bielkoviny obsiahnuté v melase. Obecne platí, že čím je výnos repy vďaka dusíku väčší – tým viac bielkvín repa obsahuje, a tým je nižšia výťažnosť cukru = vyššie straty. Melasa sa samozrejme využije ako krmivo – vracia sa do poľnohospodárskej výroby. Ďalej – korunný cukor, alebo klér – vyrába sa opakovaným rozpúšťaní a kryštalizáciou cukru – proces je podobný odsoľovaniu morslej vody – ľad vytlačí z mriežky vody soľ. Detto – kryštálový cukor… Číst vice »

Ceneon
Host
Ceneon

Tak to doplň do článku.

Lekno
Host
Lekno