Slyšeli jste někdy o fialových bramborách? Podle lékařů snižují krevní tlak

Většina z nás konzumuje bílé nebo žluté brambory. Někteří možná pravidelně sahají i po sladkých bramborách a jsou tedy zvyklí i na oranžovou barvu.

 

 

Fialové brambory se však takové oblíbenosti i přes svou výrazně sytou barvu netěší. Je to škoda. Měli bychom se o ně více zajímat především pro obrovské množství živin, které obsahují.

Fialové brambory, které pocházejí z Jižní Ameriky, dostaly svůj název podle tmavě fialové slupky i hlízy.

Existuje několik druhů fialových brambor, včetně Purple Majesty, Purple Viking nebo odrůdy Purple Peruvian.

Fialové brambory jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Studie prokázaly, že efektivně snižují krevní tlak.

Tak jako u každého ovoce či zeleniny, jejich sytá tmavá barva nám napoví o jejich vysoké nutriční hodnotě.

Při výběru zeleniny do našeho jídelníčku je dobré řídit se také barvou – mix několika barev dokáže zajistit příjem rozmanitých živin a lépe tak naplnit potřeby našeho těla.

Toto pravidlo platí i pro fialové brambory. Jejich fialová barva prozrazuje, že jsou bohaté na silné antioxidanty s názvem antokyany.

Antokyany, které patří mezi flavonoidy, jsou známé především schopností posilovat imunitní systém a bojovat s rakovinou. Tyto antioxidanty najdete i v borůvkách a granátových jablkách.

Antokyany jsou prospěšné i pro svou schopnost chránit integritu a strukturu DNA a podporu tvorby cytokinů, které jsou nezbytné pro správné fungování imunitního systému.

Zdá se vám to stále málo?

Tyto silné antioxidanty mají i protizánětlivé vlastnosti, pomáhají chránit zdraví a celistvost kapilár (vlásečnic) tím, že posilují jejich membrány.

Hrají důležitou roli i při regulaci aktivity estrogenu, který pomáhá snižovat riziko výskytu nemocí spojených s hormonálními poruchami.

Snižuje krevní tlak

Studie prezentovaná na národním kongresu Americké chemické společnosti v Denveru ve státě Colorado prokázala, že konzumace fialových brambor snížila krevní tlak účastníků studie (ve srovnání s účastníky, kteří fialové brambory nekonzumovali).

Takové účinky na krevní tlak se spojují s léčivým účinkem brambor právě na vlásečnice a cévy.

Fialové brambory mají vysokou koncentraci další fyto-chemikálie s názvem kyselina chlorogenová. Ta prokazatelně snižuje krevní tlak u myší.

Chuť a příprava

Mnozí z nás milují bílé brambory a jsou zvyklí na jejich chuť a jejich konzistenci. Myslíte si, že fialové brambory jsou díky svým vysokým nutričním hodnotám méně chutné?

To v žádném případě! Svou chutí velmi připomínají běžné bílé brambory a mají o něco krémovější konzistenci.

Tak jako ostatní brambory i fialové je nejlépe vařit ve slupce. Snažte se je připravovat co nejzdravějším způsobem. Příprava brambor ve slupce v nich pomůže udržet vlhkost i živiny.

Slupka je plná vitaminu C a obsahuje mnoho polyfenolů a draslíku. Nejvhodnějším způsobem přípravy je vaření v páře nebo pečení.

Pokud se brambory rozhodnete smažit, použijte zdravý druh oleje, například kokosový. Klidně se však můžete do jednoho zakousnout s chutí, jako by to bylo jablko!

 

Zdroj: 1

 

 

 

Loading...
Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!

6
Komentujte

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
jirikmerlinterezaVít HenokMaroš Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nejnovější nejstarší
Upozornit na
Maroš
Host
Maroš

Dvaja českí vedeckí koumáci si dali patentovať „mimozemšťana“ – tzv. chytrú houbu Pythium Oligandrum – totálneho predátora všetkých pozemských húb a plesní /a slizoviek a bakteriálnych kolónií/. Samozrejme – dali si patentovať len výrobu spór /výtrusov/. Predáva sa to na gramy – pre záhradnícke potreby je to 2x lacnejšie ako pre sanáciu plesnivých stien a drevených trámov – lebo marketing „barák je viac ako záhrada“. Za socíku sa z P.O. vyrábal krém „Pythiol“ na zaparené prdelky kojencov a preležaniny – po 1989 to tu „pochopiteľne“ zrušili a nahradili „niečim iným“. Pythium O. je účinná na plesne na nohách a nechtoch… Číst vice »

merlin
Host
merlin

Je to mimo téma, ale důležité. Jó a klidně mi to zase smažte, jako ostatní komentáře, mě to nevadí, ale aspoň to přeložte pro lidi. http://depopulation.news/2018-07-28-water-shortages-being-engineered-as-a-depopulation-weapon.html

tereza
Admin

Článek, na který jste odkazoval v minulém komentáři, pro čtenáře přeložím.

merlin
Host
merlin

Děkuji 🙂

Vít Henok
Host
Vít Henok

Tyto brambory jsou pro organismus lidí jedovaté, protože nejsou určeny ke konzumaci. Jsou pouze pro rostlinu v podmínkách, kde by byla sežrána červy a hlodavci. Proto si touto barvou zajistily látky vhodné k přežití jich samých. Nejsou to také brambory, patří do jiné, byť podobné čeledi. Větší dávka těchto hlíz způsobí tak rychlý pokles tlaku, že člověk může zemřít na zástavu srdce. Proto tento článek je vylhaný a doporučuje smrt.

Vít

jirik
Host

http://vool.cz/sjLv7
Ukázalo se, že několik velkých amerických společností, například Quaker Oats, vyrábí potraviny, které obsahují nebezpečné látky.

Herbicid glyfosát byl objeven v dětské snídani.

Podle výzkumu 43 ze 45 jídel obsahuje prvky glyfosátu, z nichž 31 obsahuje nebezpečně zvýšenou koncentraci látky.

Glyfosát je aktivní složkou nejpopulárnějšího herbicidu proti plevelu Roundup, který vyrábí společnost Monsanto.

Minulý týden soud v Kalifornii nařídil, aby společnost vyplatila 39 milionů dolarů jako kompenzaci a 250 milionů dolarů jako trestní náhradu školnímu správci parku, který několik let používal Roundupu při práci a kvůli tomu onemocněl Non-Hodgkinovými lymfomy.